منو اصلی
نظرسنجی
آیا به نظر شما میزان پرداخت مزایا و پاداش ها به پرسنل بر اساس عملکرد و شایستگی افراد است

بله
خیر
نظری ندارم
تاحدودی

تاریخچه و معرفی آزمایشگاه

تاريخچه و معرفی آزمایشگاه

 اداره آزمایشگاه کنترل مواد غذایی و بهداشتی یکی از زیر مجموعه های  معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی  استان کهگیلویه و بویراحمد می باشد .

آزمايشگاه كنترل مواد غذايي استان کهگیلویه و بویر احمد در سال 1363 به منظور كنترل محصولات توليدي واحدهاي تحت پوشش و محصولات سطح عرضه تأسيس شد این اداره عمدتا در زمینه کنترل کیفیت مواد غذایی ،بهداشتی و آرایشی که در واحد های تولیدی استان  تولید می شود و مواد غذایی ،بهداشتی و آرایشی که در سطح استان عرضه می شوند فعالیت دارد . کار کنترل توسط انجام آزمایشات میکروبشناسی ،شیمیایی ،فیزیکی و ارگانو لپتیک صورت می گیرد.

همچنین این اداره در زمینه بازرسی و کنترل کار آزمایشگاه های واحد های تولیدی که مواد غذایی ،بهداشتی و آرایشی تولید می نماید و آزمایشگاه های همکار غیر دولتی و آموزش مسئولین فنی واحد های تولیدی وکار آموزی  دانشجویان ارائه خدمت می نماید.

 و هم اكنون با دارا بودن بخش هاي :

الف - پذیرش

ب ـ شيميايي كه خود متشكل از قسمتهای بسته بندي ،مواد گلوسيدي، رنگ،آشاميدني ‌ ها ، آرايشي و بهداشتي ، لبنيات،خشكبا ر و ادويه جات، روغن ها ، ،مواد پروتئيني و غلات و فرآورده های آردی و آنالیز دستگاهی

ج ـ ميكروب شناسی

درفضايي به مساحت 550 مترمربع و تعداد پرسنل 9 نفر که از این تعداد 8 نفر آن به عنوان کارشناس ارشد و کارشناس دررشته های تحصیلی شیمی , صنايع غذايي , ميكروبيولوژي وعلوم آزمایشگاهی ودارابودن تجهیزات مورد نیاز سطح دو برای تأمین سلامت و امنیت مواد خوراکی ، آشامیدنی ، آرایشی و بهداشتی به فعاليت خود ادامه می دهد .

 

بخش پذیرش

نمونه های نمونه برداری شده توسط کارشناسان اداره نظارت یا شبکه ها و مراکز بهداشت و نیز نمونه های افراد حقیقی پس از ورود به بخش پذیرش و ثبت آنها دردفاتر مربوطه وکدگذاری جهت انجام آزمون وارد بخش های مربوطه شده و پس از اعلام پاسخ توسط کارشناس مربوطه و رویت توسط مدیر آزمایشگاه دربخش پذیرش وارد قسمت تایپ می شودوپس ازتایپ ورویت توسط کارشناس و مدیر آزمایشگاه برگه تایپ شده جهت ارسال به مشتری ازبخش پذیرش به دبیرخانه ارسال می گردد .

علاوه برپذیرش و پاسخ دهی نمونه ها هماهنگی های لازم باارباب رجوع جهت ملاقات های حضوری مدير آزمايشگاه و کارشناسان دراین بخش انجام می گیرد .

تایپ کلیه نامه ها و مطالب آزمایشگاهی ، تهیه و تنظیم فرمهای مربوط به آزمایشگاه، بایگانی نامه های مربوط به آزمایشگاه، تهیه و تنظیم آمار ماهانه نیز دراین بخش انجام می گیرد .

بخش شيميايي

بخش شيميايي متشكل از بخشهاي آرايشي وبهداشتي ،گلوسيدي،لبنيات، بسته بندي،رنگ،روغن ،فرآورده هاي گوشتي ، ادويه و چاشني ،خشكبار،آشاميدنيها مي باشد. نمونه هايي كه در بخش هاي مذكور موردآناليز فيزيكي وشيميايي قرار مي گيرند بشرح زير مي با شند :

بخش آرايشي و بهداشتي ؛ انواع شوينده ها سفيد كننده ها ،پاك كننده ها ، خمير دندان رنگ مو انواع كرم ومواد اوليه آرايشي و بهداشتي .....)

در بخش مواد گلوسيدي ؛انواع تافي،آب نبات ،عسل ،راحت الحلقوم ،قند و شكر،شكلات،انواع شيريني ها وكمپوت ومربا )

در بخش لبنيات ؛ انواع فرآورده هاي لبني شامل ماست ،شير،دوغ،پنير،خامه،بستني و ..

در بخش بسته بندي ؛انواع فيلمهاي پليمري(دوي پك و تترا پك) ظروف پليمري ، ماده اوليه (گرانول و مستر بچ)لوله سبز و سفيد ومواد سلولزي در بخش رنگ؛ انواع مواد غذايي داراي رنگ

در بخش روغن؛انواع روغن هاي مايع و جامد

در بخش ادويه وچاشني ؛ نمك ،زردچوبه ،دارچين و.بكينك پودروبلغور حجيم شده و ...

در بخش خشكبار؛ زرد آلوي خشك شده يا قيسي ،توت فرنگي خشك شده و ...

در بخش فرآورده هاي گوشتي؛(سوسيس و كالباس وهمبرگر انواع كنسرو پروتئني غذاي آماده و .......)

در بخش آشاميدني ؛ (نوشابه هاي گازدار وآب معدني وعرقيات وماءالشعيرومايعات مشكوك به الكل آبليمو آبغوره ،سركه ،ترشيجات وشورجات...) مورد بررسي قرار مي گيرد .

 در بخش غلات فعالیت های صورت گرفته دربخش غلات به شرح زیر می باشد .

1-انجام آزمونهاي شيميايي ، فيزيكي و ارگانولپتيكي نمونه هاي آرد،گندم ،انواع بيسكويت، انواع كيك انواع كلوچه، انواع ويفر ،نشاسته و گلوتن

نمونه هاي دريافتي بشرط دارا بودن شرايط آزمون مورد آناليز قرار مي گيرندو با توجه به نوع درخواست ارائه شده از طريق مراجع ذيصلاح ارسال كننده نمونه يا افراد حقيقي با فرمول ساخت ،استانداردهاي ملي ويا برگ آناليز (درمورد نمونه هاي وارداتي)مطابقت داده شده و اظهار نظر كارشناس از نظر صلاحيت مصرف شيميايي با مراجع معتبر صادر مي شود.

 بخش میکروب شناسی:

دنياي ميكروبها جهاني زنده ولي غير قابل رويت مي باشد به اين جهت است كه علم ميكروب شناسي از ساير علوم متمايز است .لذا كار كردن با ميكروب مستلزم رعايت نكات خاصي است تا ضمن اينكه رشد و تكثير ميكروارگانيسمها ي مورد نظر صورت مي گيرد  از آلودگيهاي ثانويه و رشد ساير ميكروبها جلوگيري بعمل آيد به همين جهت هر آزمايشگاه بايد داراي دستورالعملي حاوي تمام نكات كار در آزمايشگاه باشد .در همين راستا آزمايشگاه كنترل مواد غذايي و بهداستي استان کهگیلویه وبویر احمد داراي استانداردهاي ملي ( isiri ) ها استانداردهاي بين المللي ( iso ) ها و sop ها (دستورالعملهاي داخلي آزمايشگاه ) مي باشد كه كارشناسان مربوطه آزمايشات مورد نياز را با استناد به مراجع فوق انجام مي دهند .با تصور اينكه كليه ميكروارگانيسمها يي كه مورد آزمايش قرار مي گيرند مي توانند بالفعل و بالقوه بيماريزا باشند به همين جهت كليه كشتهاي ميكروبي ، گسترشهاي تهيه شده وموادي كه امكان تماس آنها با ميكروارگانيسمها ي زنده وجود دارد با يد به دقت وتوجه مورد استفاده قرار گيرند تا حدالمقدور محيط كار از آلودگي دور نگه داشته شود و در نتيجه كشت ميكروبي وشناسايي ميكروارگانيسم هاي مورد نظر صحيح باشد به همين جهت هنگام كار در بخش ميكروب شناسي مقررات مربوط به كاردر اين بخش و حفظ موارد ايمني كه شامل فرد آزمايش كننده از نظر پوشش و مهارت ، نظافت بخش ، شرايط ستروني بخش ، تميزي واستريل بودن سطوح و هودهاي ميكروب شناسي ،تميز بودن هواي آزمايشگاه ميكروب شناسي ،شرايط صحيح ارسال نمونه ها به بخش ميكروب شناسي ، استفاده از محيط هاي كشت تازه وتهيه صحيح محيطها و محلولهاي مورد نياز در بخش ،استريل بودن وسايل مورد استفاده در كشت ميكروبي ورعايت كليه اصول ميكروب شناسي در اين بخش الزامي مي باشد

بخش ميكروب شناسي آزمايشگاه كنترل مواد غذايي وبهداشتي استان کهگیلویه وبویر احمد از سه قسمت اصلي كشت ،انكوباسيون و استريليزاسيون تشكيل شده است . كليه مواد غذايي و بهداشتي و آرايشي كه در بخش ميكروب شناسي مورد آزمون قرار مي گيرند بطور مستقيم توسط كارشناسان اداره نظارت از واحدهاي تحت پوشش ويا توسط واحد بهداشت محيط از سطح عرضه و يا توسط افراد حقيقي ،نمونه ها به آزمايشگا ه ارسال مي شوند . در بخش ميكروبشناسي نمونه ها با توجه به استانداردهاي موجود مورد آزمايش قرار گرفته ، ابتدا با اطمينان از استريل بودن قسمت كشت آزمايشگاه ميكروب شناسي ، محيطهاي كشت ميكروبي و وسايل مورد نياز آزمايش از نمونه رقت هاي مورد نظر تهيه و مورد آزمون ميكروبي قرار مي گيرد. ميكروبهايي كه در بخس ميكروبشناسي شناسايي مي شوند عبارتند از :

1- آنتروباكترياسه 2- اشرشيا كلي 3- سالمونلا 4-استافيلو كوكوس ارئوس 5- باسيلوس سرئوس

6-سرما گراها 7- كلستريديمها ي احياء كننده سولفيت 8- آنتروكوكها 9- اسيددوستها

10- سودو موناس آئروژينوزا 11- كلستريديوم بوتولينيوم 12- كپك 13- مخمر 14 - توتال كانت

مي باشد براي شناسايي هر كدام از ميكروبهاي فوق روش كشت اختصاصي خاص ،محيطهاي كشت مخصوص و انكوباسيون خاص خود ميكروب لازم مي باشد كه با رعايت شرايط فوق ماده غذايي كشت داده شده وبعد از اتمام دوره كشت ميكروبي انكوباسيون نتايج مورد بررسي قرار مي گيرند وبه قسمت مديريت آزمايشگاه گزارش مي شوند

شرح وظایف آزمایشگاه کنترل مواد غذایی و بهداشتی

1- انجام آزمایشات نمونه هایی که به طور روتین  توسط اداره نظارت بر مواد غذایی  و بهداشتی استان از سطح تولید و  اداره بهداشت محیط معاونت بهداشتی از سطح عرضه ،نمونه برداری می شود و جهت کنترل کیفیت به آزمایشکاه ارسال می گردد.

2- انجام آزمایشات نمونه هایی که در قالب طرح های مختلف مثل طرح غنی سازی نمک با ید،طرح غنی سازی آرد با آهن ، طرح PMS ،طرح تصفیه نمک های خوراکی ،طرح حذف جوشش شیرین از نان و....به آزمایشگاه ارسال می شود.

3- بازرسی کنترل کار آزمایشگاه های کنترل کیفیت واحد های تولیدی

4- بازرسی کنترل کار آزمایشگاه های همکار غیر دولتی

5- آموزش مسئولین فنی واحد های تولیدی

6- عضویت در کمیته های (IDD PMS – غنی سازی آرد به آهن –کمیته فنی صدور پروانه ها)

7- كنترل كيفي و كمي از توليدات كارخانجات صنايع غذائي، آرايشي و بهداشتي در هنگام اخذ پروانه ساخت

8- آموزش كارشناسان بهداشت محيط مراكز بهداشتي سطح استان در سطوح مختلف خصوصاً در نحوه نمونه گيري و تهيه دستور العملهاي لازم و ابلاغ به مراكز بهداشتي .

9- کنترل کیفیت نمونه که از طریق گمرک وارد استان می شود .

10- پيگيري و انجام امور مربوط به پياده سازي استاندارد 17025 در آزمايشگاه

اطلاعیه ها
  • سبزی

  • ورزش ,و سلامتی

  • خواص سبزی جعفری

آمار بازدید
 بازدید این صفحه : 7536
 بازدید امروز : 14
 کل بازدید : 326712
 بازدیدکنندگان آنلاين : 6
 زمان بازدید : 0.6864